STULECIE WINNYCH

SERIAL STULECIE WINNYCH ZGROMADZIŁ 3-MILIONOWĄ WIDOWNIĘ

Stulecie Winnych - książki

Pomyślałam, że napiszę sagę. Dawno w literaturze polskiej nie było znaczącej sagi. Był rok 2014, sto lat od wybuchu I Wojny Światowej. Wymyśliłam, że powieść zacznie się wraz z wybuchem wojny, jej akcja obejmie sto lat, a w tytule padnie słowo „stulecie”. Sto lat z życia pewnej rodziny, zwykłych-niezwykłych ludzi, którymi targa wielka historia. Taki był wstępny zamysł. Zaczęłam zastanawiać się, gdzie umieścić akcję powieści. Brwinów, miejsce w którym mieszkam, wydawał mi się naturalnym wyborem. Łatwiej jest pisać o miejscach, które są autorowi dobrze znane, niż umieszczać akcję w miastach, w których przebywało się jedynie przejazdem albo na krótko.

Skoro już osadziłam powieść w Brwinowie, pomyślałam, że warto wpleść do opowieści postać autentyczną – wybitnego pisarza Jarosława Iwaszkiewicza. A skoro Iwaszkiewicz, to także założyciel miasta ogrodu Podkowy Leśnej – Stanisław Lilpop, poczytny, chociaż dziś zapomniany literat Zygmunt Bartkiewicz, prof. Wacław Werner – wybitny polski fizyk, i wielu innych.

Postaci autentyczne ożywiły bohaterów fikcyjnych, ale też i papierowe nieco sylwetki znanych mieszkańców Brwinowa ożyły i stały się postaciami z krwi i kości, dzięki obecności wymyślonej na potrzeby książki rodziny Winnych.

Stulecie Winnych - serial

Tak powstał zamysł „Stulecia Winnych”. Pierwszy tom – „Ci, którzy przeżyli” został wydany w 2014 roku i zyskał wielką popularność. Podobnie dwa kolejne tomy spełniły oczekiwania czytelników i od razu pojawiły się głosy, że „to gotowy materiał na serial”.
Udało nam się znaleźć producenta, który uwierzył w potencjał książki i zebrał wspaniałą ekipę realizacyjną.

Kierownikiem literackim projektu została p. Ilona Łepkowska, reżyserii podjął się Piotr Trzaskalski, a główne role zagrali: Kinga Preis, Jan Wieczorkowski, Roman Gancarczyk, Weronika Humaj, Karolina Bacia i wielu wielu innych.

SERIAL NA VOD

Oficjalny profil

Stulecie Winnych - MEDIA

„Stulecie Winnych” – skąd ta popularność?

Miliony widzów zebranych przed telewizyjnymi ekranami, miejsca na szczycie listy polskich książkowych bestsellerów i ogromne grono zagorzałych fanów pragnących spędzić z Winnymi nie tylko jedno stulecie. Skąd popularność sagi Ałbeny Grabowskiej? Analizujemy.

Stulecie Winnych - spacer po Brwinowie z Ałbeną Grabowską - Muzem w Stawiskach

Mistrz Stolarstwa Guido - czyli wspaniały Rafał Królikowski

Przyjechał mały, czarny Sycylijczyk. Kłótliwy i głośny, z którym nijak nie można było się porozumieć. A na dodatek krzyczał okrutnie, że miejscowe jedzenie mu nie służy.

"Stulecie Winnych" - fragment powieści czyta Weronika Humaj, serialowa Ania.

Posłuchajcie jak serialowa Ania (Weronika Humaj) „Stulecie Winnych” TVP wspomina swoje wczesne dzieciństwo i pierwsze kontakty z ojcem Stanisławem (Jan Wieczorkowski).

"Stulecie Winnych" - fragment powieści czyta Barbara wypych, serialowa Andzia.

W roli ubogiej krewnej Andzi możecie oglądać Barbarę Wypych w serialu „Stulecie Winnych”.

Przepisy kulinarne bronisławy winnej

Sprawdź, jak smakuje kuchnia Winnych, oto oryginalne receptury Bronisławy Winnej i potrawy, które gotowała w Stuleciu Winnych.

1 Paczka suchych wafli
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki mleka
1 łyżka gorzkiego kakao
1 esencja waniliowa lub rumowa

Do 1/2 szklanki mleka dodaj cukier i mieszając, zagotuj. Następnie dodaj masło lub margarynę, mieszając, poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści, dodaj kakao oraz esencję i wymieszaj. Gdy odrobinę przestygnie, stopniowo dodawaj mleko w proszku, mieszając tak, aby nie powstawały grudki.
Kiedy masa nieco przestygnie, przełóż nią wafle.
Gotowy andrut zawiń w papier do pieczenia albo folię aluminiową.

1 kg jabłek
300 g dojrzałych owoców róży
600 g cukru
2 szklanki wody

Owoce róży dokładnie umyj, przekrój, pozbaw nasion i dokładnie wypłucz. Wsyp owoce do szerokiego dużego rondla z grubym dnem, zalej wrzącą wodą i gotuj przez ok. 10 minut, a następnie – jeszcze gorące – przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Do przecieru dodaj cukier i zagotuj na wolnym ogniu.
Jabłka dokładnie umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do przecieru różanego. Dżem smaż na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je, odwróć dnem i pozostaw na ściereczce do wystygnięcia, przykryte kocykiem.

2 kg dyni
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
1 mała garść goździków

Dynię umyj, obierz ze skóry, oczyść, usuń pestki, pokrój w niewielką kostkę. Wodę zagotuj z octem, dodaj cukier i goździki, gotuj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj dynię, gotuj przez ok. 5 minut.
Ułóż ciasno kawałki dyni w wypaczonych słoikach. Zakręć dokładnie słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw na ściereczce na noc. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,75 – 1 kg powideł śliwkowych
  • 1/2 kg miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika
  • *opcjonalnie: polewa czekoladowa, orzechy włoskie
Ciasto przygotuj na 6 – 7 tygodni przed Bożym Narodzeniem. Miód, cukier i masło doprowadź do wrzenia, powoli podgrzewając. Mieszając, dopilnuj, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Odstaw do wystygnięcia. Do wystudzonej masy miodowej dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrób i przełóż do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w bardzo chłodne miejsce lub do lodówki na 5 – 6 tygodni. Po wyrobieniu ciasto jest dość luźne, ale po tygodniach leżakowania w zimnie tężeje i można ja z łatwością rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Na 5 – 6 dni przed świętami możesz upiec piernik. Blachę (lub blach – najlepiej trzy) o wymiarach około 40×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z części rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm, włóż do blaszki, wyrównaj. Piecz w temperaturze 170° C (z termoobiegiem) przez około 15 – 20 minut. Piernik powinien sporo urosnąć. Wystudź piernikowe blaty i przełóż lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Na wierzchu połóż papier do pieczenia, a na nim coś ciężkiego, co równomiernie obciąży ciasto (np. duży album) i odstaw na 4 dni. Przed podaniem polej czekoladą. Piernik możesz posypać posiekanymi orzechami lub innymi ulubionymi bakaliami.
Sfincione to wyjątkowa sycylijska pizza na bardzo grubym cieście. Nie tylko grubość ciasta różni ją od większości włoskich pizz, ale także kształt. Tradycyjna sfincione jest pieczona w prostokątnych blachach. Dzisiaj można kupić sfincione przez cały rok, ale kiedyś było to danie podawane tylko podczas wigilii lub sylwestra.
  • 1/2 kg mąki pszennej typu 00
  • 250 ml ciepłego mleka lub 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka doli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 250 g sera owczego caciocavallo lub bundza, ew. mozzarella
  • 1 słoiczek anchois
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 duża garść dobrych czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 garść świeżej bazylii
Zagnieć ciasto z podanych składników. Powinno być ono miękkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Cebulę pokrój w piórka i uduś ją na małym ogniu na oliwie z oliwek, aż będzie miękka. Dodaj pomidory, zioła, dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia. Dużą prostokątną blachę wysmaruj oliwą i wyłóż ciastem. Posmaruj ciasto sosem, połóż na nim anchois, pokrojony w kawałki ser, przekrojone na pół oliwki i posyp ziołami. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
  • 5 kg twardych śliwek
  • 1 1/2 kg cukru
  • 1 l octu spirytusowego
  • 1/2 torebki goździków
  • 1/2 torebki cynamonu

Śliwki umyj, delikatnie natnij każdy owoc z jednej strony i wyjmij pestki. Włóż owoce do dużego garnka z pokrywką. W drugim garnku zagotuj 1 litr octu, 1 kg cukru z goździkami i cynamonem. Wrzącą zalewą octową zalej śliwki i przykryj pokrywką. Raz na jakiś czas przemieszaj śliwki. Po 24 godzinach odcedź na sicie śliwki z octu (zachowaj go!). Śliwki przełóż do słoików i posyp owoce cukrem (ok. 2 łyżki na słoik objętości 250 mln). Po zasypaniu śliwek cukrem słoiki dokładnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce.
Ocet przelej do szklanych butelek i również odstaw w ciemne miejsce.

  • 2 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 600 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • 1 niewielka cebula
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól i pieprz
Marchewki, pietruszki oraz seler pokrój i dodaj do wywaru. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula się zarumieni, dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż, aż cała woda odparuje, a pieczarki się zarumienią. Wrzuć podsmażone pieczarki z cebulą do wywaru. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości przez około 15 minut. Na koniec dodaj śmietanę, posiekany koperek lub natkę, dopraw solą i pieprzem.

Ciekawostki o Winnych

Czyli garść informacji o serialu Stulecie Winnych, których prawdopodobnie nie znajdziecie w żadnym innym miejscu.

olaf lubaszenko jako doktor stulecie winnychByłam konsultantem medyczno-historycznym na planie i uczyłam min. Olafa Lubaszenkę jak zagrać doktora z lat 1914-1939, Kubę Zająca jak umrzeć na hiszpankę, Kamilę Bujalską oraz Sonię Mietelicę jak zagrać odpowiednio ginekolożkę oraz kardiolożkę a także Mateusza Janickiego jak umrzeć na zawał serca.

Wystąpiłam we wszystkich trzech sezonach Stulecia Winnych w epizodycznych rolach: w 1 sezonie jako dama z Brwinowa, gość na przyjęciu Stanisława Lilpopa (odc. 4); 2 sezon jako antypatyczna klientka kawiarni „Stokrotka”, w 3 sezonie jako asystentka na wydziale lekarskim AM.
W serialu wystąpił także mój syn Franek – w drugim sezonie wcielił się w chłopca z kawiarni i wykonywał piosenkę „Graj skrzypku, graj”, w 3-cim sezonie zagrał Piwońskiego, ucznia Ani Winnej, mądralę i wielbiciela Stanisława Lema a także jako domorosłego konstruktora „rakiety kosmicznej”.

moje role filmowe albena grabowska

W IV sezonie pojawiam się jako sekretarka MSWiA.

Stulecie winnych sezon IV - Ałbena Grabowska jako sekretarka

W Brwinowie nie nakręcono prawie żadnego zdjęcia. Jedynie w Stawisku.
Brwinów z początku XX wieku zagrało Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu (domy) oraz Białobrzegi (drogi, jezioro, krajobrazy).
Kościół św. Floriana znaleźliśmy w Sierpcu ( z zewnątrz) oraz Radomiu ( w środku). Dopiero w trzecim sezonie zaczęto pokazywać środek autentycznego brwinowskiego kościoła.

W książce oraz serialu występują autentyczne postaci, min. Stanisław Lilpop, Zygmunt Bartkiewicz, Wacław Werner, Jarosław Iwaszkiewicz, Anna Iwaszkiewicz, Janusz Korczak, Wieruszowie-Kowalscy.

stulecie winnych sezon 4Ałbena Grabowska pojawia się epizodycznie w każdym sezonie serialu, który powstał na podstawie jej książek. Jednak za każdym razem w „Stuleciu Winnych” jest kimś innym. – Cieszę się, że kolejny raz miałam okazję pojawić się na planie przed kamerą. Tym razem wcielam się w sekretarkę matki Janusza w urzędzie bezpieczeństwa. Zagrałam u boku Pawła Małaszyńskiego.